Optik Zaman Alanı Reflektometresi, kısaca OTDR (The optical time domain reflectometer), fiber kabloların uzunluğunu değerlendirmek, iletim ve bağlantı zayıflamalarını ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Fiber bağlantıların arıza yerini tespit etmek için kullanılabilen bu cihaz, fiber optik kabloyu karakterize ederek bir analiz raporu sunar.
OTDR, bu fonksiyonlarına bağlı olarak, fiber optik kablo bakımı ve uygulamaları için yaygın olarak tercih edilir. Ayrıca, OTDR’ler kabloların ek ve sonlandırma yerlerinin kalitesini değerlendirmede en etkili yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
OTDR Test Cihazları Analizi Nasıl Yapılır?
OTDR, fiber optik kablonun özelliklerini tespit edebilmek için Rayleigh saçılması ve Fresnel yansımalarından yararlanır. OTDR cihazlarının çıkışından sisteme gönderilen ışığın bir bölümü geri döner. Işık her yöne saçıldığından bazıları sadece fiber boyunca ışık kaynağına geri döner. Geri dönen ışığın OTDR aygıtı tarafından analiz edilmesiyle fiber optik kablonun durumu görülebilmektedir.
Fiber optik kablonun analizinin yapılabilmesi için test ekipmanının şu anahtar parametreleri ölçmesi ve bulması gereklidir.
OTDR Test Bilgileri
Dinamik Aralık: Bir OTDR’nin, OTDR bağlantı noktasındaki geri saçılma seviyesinden belirli bir gürültü seviyesine kadar analiz edebileceği en yüksek optik kayıptır. Bu kayba bağlı olarak, OTDR test cihazının erişebileceği mesafe tespit edilir.
Olay Ölü Bölgesi: OTDR’nin başka bir durumu algılayabileceği bir Fresnel yansımasından sonraki en düşük mesafedir. Bir diğer deyişle, iki yansıtıcı olay arasında ihtiyaç duyulan minimum fiber uzunluğudur.
Darbe Genişliği: Lazerin açık olduğu süre olarak tanımlanır. Zaman, mesafeye dönüştürüldüğü için darbe genişliğinin sahip olduğu uzunluktur. Darbe genişliği artırılırsa, zayıflatma ölü bölgesi de doğru orantılı olarak artar. Bu durum, diğer olayların tespit yeteneğini kısıtlar.
OTDR test cihazları yukarıda dile getirilen parametrelere farklı şekilde tepki verir. Sahada çalışanlar laboratuvar şartlarında çalışmadığından, OTDR’nin optimum konfigürasyonunu belirleyerek zaman kaybetmek istemezler. OTDR, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli tüm parametreleri optimize edebilmelidir. Sinyal-gürültü oranının olay algılama ve ölçüm kalitesi üstünden etkisi kendiliğinden ortadan kalkmayacaktır. Bundan dolayı, OTDR parametrelerinin otomatik olarak optimize edilmesini sağlayarak her zaman iyi sonuç alması sağlanmalıdır.