Elektriğin olduğu her alanda sağlıklı ve güvenli bir kullanım elde etmek için dikkat edilmesi gereken birçok aşama vardır. Özellikle elektrik sisteminin güvenli bir şekilde kullanılması açısından topraklama yapılması gerekmektedir. Bu noktada topraklama ölçümü yapılarak elektrik kullanımına geçilmesi çok daha doğru olacaktır. Endüstriyel tesislerde, ofislerde ve birçok bina sisteminde topraklama ölçümü gerçekleştirmek mümkündür. Yapılan topraklama ölçümünün belli aralıklarla tekrar edilmesi güvenli bir kullanımın ilk adımını oluşturur.
Topraklama ölçümü bilinen nedenlere ek olarak elektrik sistemlerindeki koruma elamanlarının doğru çalışması açısından da oldukça önemlidir. Söz konusu elektrik olduğunda kaçak akım rölesi, parafudr, termik manyetik şalter ve otomatik sigorta gibi sistemlerin kontrolü için topraklama ölçümüne ihtiyaç duyulur.
Topraklama Ölçüm Yöntemleri
Topraklama ölçümü yapılabilmesi için belli adımların eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılmasına ihtiyaç duyulur. Sağlıklı bir şekilde topraklama ölçümü yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Kazayağı biçiminde topraklama: Kazayağı biçimindeki topraklama ölçüm şeklinde üç dal halinde kazı gerekir. Bunun için işlem yapılacak alandaki toprak 80 cm derinliğinde yelpaze biçiminde kazılır. Burada kullanılan kanalların ekli kaz ayağına benzemektedir.
Levha elektrodu ile topraklama: Levha elektrodu ile yapılan topraklama ölçümlerinde levhaların desteği alınır. Topraklama ölçümünde kullanılan levhalar kalınlık olarak en az 1.5 mm bakır ya da 3 mm galvaniz şeklinde olabilir. Burada kullanılacak olarak levhaların yüzeyinin en az 0.5 m^2 olmasına dikkat edilmelidir. Levhanın yüzeyine temas eden toprağın elenmiş şekilde bulunması da dikkat edilmesi gereken bir diğer adımdır.
Çubuk elektrotla topraklama: Bu yöntemle yapılan topraklama işlemlerinde en az 2-3 adet iletken çubuk kullanılır. Burada kullanılan çubukların çapı, topraklama yapılacak olan alandaki elektrik akımı tehlikesine göre farklı olabilir. Topraklamada kullanılan çubukların 12.5 mm ile 40 mm arasında değişkenlik göstermesi ideal bir ölçüm için yeterli olacaktır. Ölçüm esnasında aynı ölçülere sahip olan birden fazla çubuk elektrot kullanılabilir.
Şerit elektrot ile yapılan topraklama: Şerit elektrot kullanılarak yapılan topraklama işleminde iletken bakır iletkenlerden destek alınır. Aynı zamanda kullanılan bakır yuvarlak ise çapının en az 8 mm olması gerekir. Buna ek olarak iletken lama ise boyutunun 25×2 mm olmasına dikkat edilmelidir.