Oksimetre, parmağa veya kulak memesine takılan ve sonrasında buradaki damarlara kızılötesi ışık göndererek oksijen seviyesinin tespit edilmesini sağlar.
Oksimetre hangi durumlarda kullanılır?
Oksimetrenin kullanılması gerektiği bazı durumlar vardır. Örneğin; hastanın kandaki oksijen miktarının sürekli olarak kontrol edilmesi gerektiği durumlarda mutlaka kullanılması gerekir. Bunun dışında hastanın şikayetine göre o anlık ölçüm içinde tercih edilebilir. Genel olarak bakıldığında ise oksimetrenin en çok kullanıldığı durumlar şöyledir:
- Ameliyata girecek olan hastaya ve ameliyattan yeni çıkmış olan hastaya
- Akciğer ilaçlarının işe yarayıp yaramadığının kontrolünü sağlamak için,
- Yüksek aktivite içinde olan kişilerin yaptıkları işi kaldırıp kaldıramadıklarını tespit etmek amacıyla,
- Hastaya solunum desteğine ihtiyaç duyulup duyulmadığının tespit edilmesinde,
- Uyku apnesinin tespit edilmesinde,
- Solunum rahatsızlıklarının tespitinde,
Yukarıda bahsettiğimiz durumlar halinde oksimetre kullanılması gerekir. Oksimetrelerin kendi içerisinde farklı tipi vardır. Bunlar ise şöyledir:
- Parmak tipi nabız oksimetresi
- El tipi nabız oksimetresi
- Bilek tipi nabız oksimetresi
- Konsol tipi nabız oksimetresi
Oksimetre türlerine verilen isimler kullanım alanlarını da belirlemiştir. Tamamı aynı görevi yapıyor olsa da kullanıldığı yerler farklıdır. Hangi hasta için hangi oksimetre kullanılması gerektiğine doktor karar verebilir.
Oksimetre kullanımının zararı var mı?
Oksimetre ile ilgili yapılan araştırmalarda bu zamana kadar bu testin hiçbir hastaya zarar verdiği görülmemiştir. Ancak ölçüm yapan cihazın üzerindeki yapışkan maddeler bazı cilt hassasiyeti olan kişilerde tahriş veya alerjiye neden olabilir.
Kandaki oksijen seviyesi ne kadar olmalıdır?
Kandaki oksijen miktarı Spo2 şeklinde ifade edilir. Yani değer her insanın nefes aldığında oksijenin kan aracılığıyla vücudun diğer bölgelerine ne kadar başarılı bir şekilde taşınıp taşınmadığını ifade eder. Sağlıklı bir insanın SpO2 değerinin %95-100 arasında olması gerekir. Bu değer %80’in altına düşmediği takdirde herhangi bir hayati tehlikeden söz etmek mümkün değildir ama hiçbir hastada %90’ının altına inmesi de istenmez.
Kandaki oksijen seviyesi neden düşer?
Kandaki oksijen değerinin düşmesine birden fazla neden vardır. Anlık olarak meydana gelebilen bu duruma yol açan sorunlardan bazıları şöyledir.
- Kronik bronşit
- Amfizem
- KOAH
- Astım
- İflas etmiş akciğer
- Anemi
- Doğuştan gelen kalp sorunları
- Sonradan ortaya çıkan kalp sorunları