Uninterruptible Power Supply (UPS) olarak anılmakta olan ve Türkçesi, Kesintisiz Güç Kaynakları şeklinde ifade edilen UPS teknolojisi, elektrikten aldığı enerji ile beslenmekte olan sistemlerin şebekede meydana gelecek herhangi bir probleme veya direkt enerji kesintisi gibi durumlarla karşılaşması durumunda enerji üreten ve sistemlerin devamlılığını sağlayan elektronik cihazlara verilen addır.
Kesintisiz güç kaynaklarının temelde iki ana görevi bulunmaktadır. Bunlardan ilki elektrik enerjisinden kaynaklı oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçmektir. Diğer görevi ise enerji kesildiğinde depoladığı enerji ile acil işlerin halledilebilmesi için zaman kazandırmaktır. Yani özetle UPS’un görevi, elektriksel sistemleri besleyerek şebekede oluşabilecek veya oluşmuş olan sorunların acil işleri etkilememesi için düzenlemek, yedek enerji sağlamaktır.
Kesintisiz Güç Kaynağı (UPS) Neden Kullanılır?
Endüstriyel tesislerdeki elektrik yükünün çoğunluğunu elektrik motorları yaratmaktadır. Ancak, elektrik motorlarının herhangi bir neden yüzünden çalışmaması ya da durması durumunda fabrikalarda üretim durma noktasına gelebilmektedir. Fakat, her ne olursa olsun bilgisayar sistemleri, tıbbi, cihazlar, haberleşme sistemleri, denetim, alarm ve aydınlatma sistemleri gibi sistemlerin elektriksel ihtiyacının karşılanması kritik önem arz etmektedir.
Bu yüzden Kesintisiz Güç Kaynaklarına ihtiyaç vardır. Çünkü, UPS tüm bu elektriksel sistemlerin düzenlenmesinde büyük bir rol oynamaktadır.
UPS ile Jeneratörler Arasındaki Fark Nedir?
Genellikle jeneratörlerle kesintisiz güç kaynakları karıştırılmaktadır ve biri varken diğerine ihtiyaç olunmadığı düşünülür ama jeneratör ve UPS aynı şey değildir. Jeneratörler bir tesis veya işletmede elektrik kesildiğinde devreye girerek sistemi ayakta tutmaktadır ancak jeneratörlerin devreye giriş süreleri genellikle belli bir süre gerektirmektedir. Bu yüzden de elektrik kesintisi yaşandığında sadece jeneratör varsa bazı dosyaların silinme ihtimali bulunmaktadır.
Bu durumun yaşanmaması içinde kesintisiz güç kaynakları vardır. Kesintisiz güç kaynakları herhangi bir kesinti anında direkt bağlandığı için sizlere acil işleri ve dosyaları kaydedebileceğiniz kadar bir süre tanır ve bu sırada jeneratörün elektriksel akışı sağlayabileceği kadar bir zaman yaratmış olur. Böylelikle de jeneratör bağlanana kadar UPS akışı sağlamış olur ve herhangi bir işiniz bir anda silinmemiş olur.