Kablosuz ağlar acil durumlarda iletişim sağlayabilmek amacıyla bulunmuş olan bir sistemin geliştirilmesi neticesinde ortaya çıkmıştır. Sonrasında ise bu sistem yaygınlaştırılarak kullanım alanı daha da genişletilmiştir. Kablosuz ağ sistemleri ucuz maliyet, alt yapı gereksinimi olmadan ve kablo bağlantısına gerek duyulmadan kesintisiz olarak internet bağlantısı sağlanabilmesi maksadıyla kullanılmaktadır.
Kablolu olan sistemde bilgisayarlar belli bir izin çerçevesinde kullanılabilirken, kablosuz bağlantıda böyle bir sınırlama söz konusu değildir. Kablosuz bağlantılar, kablolu bağlantılarla iletişime geçebilmek amacıyla da kullanılabilir. Bu sayede kesinti yaşanmadan işlem tamamlanmış olacaktır. Güvenli, hızlı olması ise bu ağların dinamik bir şekilde tercih edilmesine neden olmuştur
Kablolu bağlantıların çalışma mantığı az çok bilinir ve görülür. Ancak merak edilen nokta kablosuz bağlantıların nasıl çalıştığına dairdir. İkinci El Network Ürünleri satışı yapan bir firma olarak bizde makalemizin devamında kablosuz bağlantıların nasıl çalıştığını anlatalım istedik.
Kablosuz Ağ Nasıl Çalışır?
Kablosuz ağlar, bildiğimiz router modemlerle aynı şekilde çalışırlar. Bu modemler küçük radyo dalgaları üretirler. Wi-Fi standartlarına göre farklı özelliklerde olabilirler. Bu özellikler ise 802.11a, b,g ve n şeklindedir. Bu seriler içerisinde en yaygın olarak kullanılan 802.11b’dir.
Günümüzde üretilen bilgisayar ve dizüstü bilgisayarda kablosuz bağlantı etkin olacak şekildedir. Ancak kablosuz bağlantısı olmayan bir cihaza da PCMCIA kartı eklenerek bu özellik elde edilebilir.
Kablosuz ağların radyo frekansları ile çalıştığını yukarıda belirtmiştir. Bu radyo dalgaları ile kullanım 3 farklı şekilde olur. Bunlar sırasıyla şöyledir;
- Alıcı(Receiver),
- Verici(Transmitter)
- Alıcı-Verici(Trans-Receiver)
Alıcı: Radyo sinyallerini alabilen ancak gönderebilme özelliğine sahip olmayan aygıttır. Basit bir örnek verecek olursak radyolar.
Verici: Bunlar yalnızca sinyal gönderebilen aygıtlardır. Örneğin televizyon vericileri
Alıcı-Vericiler: Adından da anlaşılacağı üzere sinyali alan ve veren aygıtlardır. Örneğin cep telefonu baz istasyonları bu işlemi yapar.
Yukarıda sistemin işlemesi için gerekli olan aygıtlara örnekler verdik. Ancak iletişim alanında dikkat edilecek hususlardan birisi de iletişimin yönüdür. Bu da 3 şekilde ele alınabilir.
- Tek Yönlü İletim(Simplex)
- Çift Yönlü Eş Zamansız İletişim(Yarı-Dupleks, Half-Duplex)
- Çift Yönlü Eş Zamanlı İletişim (Tam-Dupleks,Full-Duplex)