SSD’ler hızlı ve taşınabilir özelliği ile bilgisayarlarda geniş yer kaplayan depolama seçeneklerinin başında gelir. Sabit disklerin yerini alan SSD’ler günümüzde yaygın olarak kullanılan depolama yöntemlerinden biridir. Daha hızlı işlem kapasitesi ve geniş hafıza desteği sunan SSD’ler birçok avantajı beraberinde getirir. Özellikle çoklu verilerin saklanması ve taşınması noktasında kullanıcılar tercihini SSD’lerden yana kullanır.
Veri depolama aygıtı olarak adlandırılan SSD’ler bilgisayara ortalama %80 oranında bir hız avantajı kazandırır. Bu sayede cihaz performansını iyileştirebilir ve beklemeden veri alışverişi sağlayabilirsiniz. Yeni bir SSD satın alırken ya da ilk kez böyle bir depolama ürünü alırken belli adımlara dikkat etmek gerekir. Bir SSD satın almaya karar verdiğinizde aşağıdaki adımlara dikkat etmenizde fayda var.
Okuma Yazma Hızına Dikkat Edin
Yeni bir SSD satın alırken her kullanıcı için hız faktörü dikkat edilenlerin başında gelir. SSD’ler farklı okuma ve yazma hızlarını beraberinde getirdiği için kullanım alanına hitap eden seçeneklere odaklanabilirsiniz. Tercih ettiğiniz SSD ne kadar yüksek okuma ve yazma hızına sahip olursa o denli yüksek bir kalite deneyimi elde edersiniz.
Depolama Hacmini Önceden Araştırın
Veri depolama işlemleri söz konusu olduğunda herkes kullanım amacına hitap eden bir miktara ihtiyaç duyar. Özellikle düzenli olarak veri depolamanız gerekiyorsa geniş hafıza seçeneklerine yönelebilirsiniz. Ortalama bir kullanım için 120 GB kapasiteye sahip olan SSD’leri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra daha fazla veri depolama işlemi için 500 GB’a varan kapasiteleri değerlendirebilirsiniz.
Sata II Sata III Farkını Önemseyin
SSD paketlerinin üzerinde Sata II/Sata III ifadeleri standart olarak yer alır. Söz konusu sata farkı anakart üzerinde SSD’lerin bağlandığı terminallerle ilgilidir. Sata II seçeneği hız limiti ortalama 300 mb/sn şeklindedir. Bunun yanı sıra sata III ise iki katına kadar performans gösterebilecek özelliğe sahiptir. Anakartın üzerindeki sata terminalinin üzerine bakarak hangi seçeneği desteklediğini öğrenmeniz gerekir. Ardından size en uygun sata versiyonunu seçerek yeni ürünü takabilirsiniz. Sata versiyonunun kontrol edilmesi kullanım açısından son derece önemlidir. Sata II destekli bir ürün kullanıyorsanız sata III satın almanız gereksiz bir masraf olacaktır.