İçerisine konulan paralarda herhangi bir anormallik, yırtık veya kesiklik yer alıyorsa para sayma makinası sayımı durdurmaktadır. Bazı makineler çift katlı olarak tanımlanmaktadır. Bu makinelerin çalışma mekanizmaları farklıdır ve hatalı ya da yırtık olan paraları en üst katmana göndererek sayım yapmayı sürdürmektedir.
Para Sayma Makinesi Ne İşe Yarar?
İnsanlar fiziksel ya da zihinsel yorgunluklar sebebiyle sayım işlerinde hatalar yapabilmektedir. Yapay zekâ olarak adlandırılan para sayma makinesi sıfır hata payı ile paraları tek tek kontrolden geçirmekte ve net rakamı bildirmektedir. Bu nedenle, bankalar ya da işletmeler hem hızlı işlem yapabilmek hem de gerekli tespitleri gerçekleştirebilmek için para sayma makinelerinden yararlanmaktadır. Kâğıt para sayısı, sahte para olup olmadığı veya kâğıt paralarda herhangi bir hasar tespit edilmesi gibi durumlar, makineler sayesinde kolaylıkla tespit edilebilmektedir.
Çift katlı para sayma makinelerinde tüm paralar sayım sensörlerinden geçirildikten sonra kontrol dedektörleri devreye girmektedir. Ultraviyole gibi sensörler devreye girerek, şüpheli para tespit etme durumunda sinyal vermektedir. Tanımlı olmayan veya şüpheli olarak algılanan paralar sistem tarafından ortaya çıkarıldığında kâğıt para en üst kata atılır ve kullanıcı para ile ilgili uyarılır.
Yeni nesil para sayma makinelerinde 2D ve 3D olmak üzere farklı sistemler yer almaktadır. 2D adı verilen sistemler kâğıt paraların yüksekliğini ölçerek değerlendirilir. 3D sistemler kâğıt paraların genişliğini ölçer ve buna göre değerlendirilir. Para sayma makinesi adı verilen aygıtlarda paranın renk tonunu ve yoğunluğunu kontrol eden sistemler ise IR sensörü olarak tanınmaktadır. 3D, 2D ve IR sensörleri paranın sahteliği ve paranın değeri hakkında kullanıcıların detaylı bilgiye sahip olmasına imkân sağlar.