Bilgisayar kullanırken bir kısım problemlerle karşılaşmak kadar doğal bir durum yoktur. Sonuçta mekanik ve donanımsal bir cihaz kullanıyorsunuz, sorunla karşılaşmaktan daha doğal ne olabilir…
Bu problemlerden birisi de bilgisayar açılırken ya da açıldıktan belli bir süre sonra işlemlerinizi yaptığınız esnada bilgisayarda mavi ekran görüntüsü almanızdır. Mavi ekran demek bilgisayarda ciddi bir problemin işareti demektir ve dikkate almak gerekir.
Mavi Ekran Ne Anlama Geliyor?
İngilizce Bsod kısaltmasından (Blue Screen of Death) kelimesinden gelen mavi ekran tabiri esasında Türkçe tam çevirisi ölümün mavi ekranı anlamına gelir. Zamanla dilimizde mavi ekran olarak kalmış olan sorun, bilgisayar işletim sistemi bir kısım problemlerin üstesinden gelemeyerek kendini kilitlemesi durumunda ortaya çıkar. İngilizce çevirisinden de anlaşılacağı üzere mavi ekran ölümü çağrıştıran bir anlam ifade eder. Yani bilgisayarın risk altında olduğunu gösterir. Microsoft şirketi 1998 yılında Windows 98 işletim sistemini basına tanıtırken bilgisayara dışarıdan bir tarayıcı takılması sonucu medyanın önünde mavi ekran vermiş ve daha piyasaya sürülmeden çöken bir işletim sistemi olarak tarihe geçmiştir.
İlginizi Çekebilir : İkinci El Bilgisayar Ürünleri
Mavi Ekran Hataları
Mavi ekran ikazlarına işletim sisteminin durma hatası adı da verilir. Mavi ekran hatalarının her biri çeşitlidir. Kimi sorunlar yazılımsal olabileceği gibi bazıları da donanımsal olabilir. Yazılımsal sorunlar kullanıcının dahi kolaylıkla giderebileceği sorunlar olabilirken donanımsal sorunlara teknik destek müdahalesi gerekir. Mavi ekranın nerden kaynaklı olduğunu öğrenmek için mavi ekranda yazan hata kodunu analiz etmek gerekir. Bu analizin yapılması için Microsoft tarafından geliştirilmiş Windows Debugging Tools yazılımını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak yeni nesil bilgisayar kullanıcıları için bu yazılımı kullanmak çok da kolay değildir.
Mavi Ekran Çözümleri
Ekranda gördüğünüz hata kodunu internetten araştırarak da hatanın kaynağını tespit edebilirsiniz. Mavi ekran hataları, işletim sistemi, ekran kartı, yazılım problemleri vb. sorunlar olabileceği gibi, klavye, mouse hatası vb. hatalar da olabilir. Bu kodların anlamını öğrendikten sonra bilgisayara hangi alanda müdahale etmeniz gerektiğini kolaylıkla anlayabilir ve ona göre bir çözüm geliştirebilir ve müdahalenizi yaparsınız.