Kablosuz ağ bağlantılarında geniş yer kaplayan kavramların başında WAN kavramı gelir. WAN olarak ifade edilen bu kavram “wide area network” kelimelerinin baş harfleri ile anılır. Temel anlamda WAN, kablosuz ağ bağlantılarının kullanıldığı bir türdür. Geniş alan ağı adı verilen bu türde birden fazla cihaz iletişim kurabilir. Fiziksel ve mantıksal bir ağ türü olan WAN birçok alanda sıklıkla karşınıza çıkabilir. En basit ifadeyle evde kullandığınız internet bağlantısı için WAN standart olarak ihtiyaç duyulan bir bağlantı türüdür.
Bir diğer tür olan LAN bağlantısı ise” local area network” kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmektedir. Başka bir ifadeyle yerel ağ bağlantısı olarak adlandırılan bu türde ağ içerisinde farklı bir kullanım mevcuttur. Buna göre kurulan yerel ağ bağlantısı ile bu ağ içerisinde kurulu olan bilgisayarlar iletişim kurabilir. LAN bağlantısı sayesinde aynı ağ üzerindeki bilgisayarlar ve diğer cihazlar kendi aralarında iletişim kurabilir.
Yerel ağ ve geniş ağ olarak farklı şekillerde adlandırılan bu ağ türleri belli özellikleri beraberinde getirir. WAN ve LAN ağı arasındaki farkları aşağıda görebilirsiniz.
LAN, bina, ev, okul ve ofis gibi küçük bir coğrafi bölgeyle sınırlıdır. WAN, bir şehir, ülke veya hatta tüm dünyaya yayılır. İnternet bir WAN için bir örnektir.
LAN sisteminde ethernet ve Wi-Fi teknolojisi kullanılırken WAN için kiralık hatlara ihtiyaç duyulur.
WAN genel olarak düşük iletim hızına sahiptir. LAN ağ türünde ise çok daha hızlı bir iletim hızını deneyimleyebilirsiniz.
Maliyet olarak LAN daha uygun olurken WAN için yüksek ücretler gerekebilir.
LAN’daki hataların miktarı genel olarak WAN’daki hataların miktarından düşük bir seviyededir.
Sorun çözme ve fark etme konusunda LAN sistemi fark edilebilir bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda bakım maliyeti açısından da LAN, WAN sistemine kıyasla çok daha avantajlıdır.
LAN ve WAN Nerede Kullanılır?
LAN ağ türü çoğunlukla sınırlı alanlarda kullanıma uygundur. Bunların başında okul, ofis ve ev gibi küçük çaplı alanlar yer alır. WAN sistemi ise çok daha yaygın ve geniş bir kullanım ağı ile karşınıza çıkar. Buna göre bir WAN ile şehir, ülke ve dünyadaki tüm LAN ağları birbirine bağlanabilir. İnternet ve bilgisayarın söz konusu olduğu pek çok alanda WAN ve LAN birlikteliğini görebilirsiniz.
WAN ve LAN ağları, farklı ölçeklerde ve amaçlarla kullanılan iki temel ağ türüdür. LAN, küçük coğrafi alanlarda yüksek hız ve düşük maliyetle iletişim sağlarken, WAN geniş alanlarda daha yaygın ve uzun mesafeli bağlantılar için kullanılır. Her iki ağ türü de kendi avantajları ve dezavantajları ile belirli kullanım alanlarına hitap eder. İhtiyacınıza en uygun ağ türünü seçerken bu farkları göz önünde bulundurmak önemlidir. Daha fazla bilgi için https://ikincielaliyoruz.com adresini ziyaret edebilirsiniz.