WAN, yani Türkçe karşılığı geniş alan ağları, farklı noktalardaki yerel bağlantı ağlarının bir araya gelmesiyle meydana gelir. Bunun için WAN’lar, LAN’lara göre daha geniş bir alanı içerisine alır.
WAN, yani Türkçe karşılığı geniş alan ağları, farklı noktalardaki yerel bağlantı ağlarının bir araya gelmesiyle meydana gelir. Bunun için WAN’lar, LAN’lara göre daha geniş bir alanı içerisine alır. Buradaki geniş alandan kasıt ise şehirler veya daha da geniş bir açıklamayla ülkeler olarak belirtilebilir. Ancak LAN’ların birleştirilebilmesi için farklı bağlantı aletlerinin olması gerekir. WAN sisteminde binlerce bilgisayar aynı anda çalıştırılabilir ya da birleştirilebilir. Ancak burada kullanıcı sayısı arttıkça WAN hızının düştüğü görülür. Bant genişliğinin artırılmış olması bu yavaşlığın önüne geçecektir. LAN bağlantıları daha dar bir alanı kapsar bu nedenle WAN’a göre verilerin transferi konusunda daha hızlıdır.
LAN teknolojisi Enthernet olarak değerlendirilebilir. Ethernet üzerinde sağlamış olduğunuz hız,10 Mbps’den 1000 Mbps’ye kadar çıkabilir. LAN’lar üzerinde iki farklı cihaz kullanılır. Bunlardan birincisi trafiğin yoğun olduğu yerlerde Switch, trafiğin az olduğu yerlerde Hub tercih edilebilir. WAN’lar birleştirilerek oluştuğu için farklı bölgelerde yönlendiricilerin kullanılması gerekir. Yani bir evde kullanılan bağlantıya LAN dersek genel toplamda da WAN’ı yani internet elde edilmiş oluruz.
WAN Ayarları
Evde ya da ofiste internet kullanan birisinin internete bağlanabilmesi için öncelikli olarak WAN ayarlarını yapılması gerekir. Hangi sağlayıcıdan internet bağlantısı alınmışsa, sağlayıcı size bu hizmeti verebilmek yani yer açabilmek için bir hesap oluşturur ve bu sayede kendi trafiğinizi kontrol altında tutabilirsiniz. WAN üzerinde yapılacak olan ayar modem ve sağlayıcıya göre değişir. Eğer bilgisayarınızı açtığınız zaman internete bağlanamıyorsanız o zaman sorun WAN’la alakalı olabilir. Bu durumda servis sağlayıcınızla görüşmeniz gerekir. Nitelikli bir modem sahibi olmak istiyorsanız ikinci el network ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.
Eğer bu sorunu kendiniz çözmek istiyorsanız o zaman yapmanız gereken şey önce modeminizin markasını ve modelini öğrenmek, daha sonrasında modeminizin arayüzüne girerek WAN ayarlarına bilgilerinizi yazmanız gerekir.
WAN Bağlantısının Avantajları Nelerdir?
- Maliyeti az, verimliliği çoktur.
- Erişilebilir ve esnektir.
- Bant genişliği geliştirilebilir,
- Artan trafiğinizi yönlendirebilirsiniz,
- Hizmet dışı kalma süresi düşer,
- Daha fazla kullanıcı ağda kalabilir,
- Hız kazanırsınız