Veri merkezleri kurumsal hayat için büyük önem taşıyan alanların başında yer alır. Geniş bir kullanım alanına sahip olan veri merkezi en temel ifadeyle kurumsal bilgi işleme imkân tanıyan fiziksel bir tesis olarak tanımlanabilir. Veri merkezi anahtarları yüksek güvenilirlik eşliğinde kullanıma sunulur. Sunucu raflarına yerleştirilen veri merkezi anahtarları standart özelliklerine ek olarak ürün çeşitliliği bazında farklı avantajlar sunabilir. Tercih edilen veri merkezi anahtarına göre sunulan avantajlar değişiklik gösterebilir.
Temelde veri merkezleri 7/24 çalışma sağlayan ve çoklu sunuculara ev sahipliği yapan büyük alanlardır. Birçok kurum için hayati önem taşıyan veri merkezleri ve anahtarları üstün güvenlik önlemleri ile donatılmıştır. Çoğunlukla internet bağlantılı olarak çalışan ver merkezleri aynı zamanda dahili seçenekleriyle de kullanıma sunulur. Veri merkezi sayesinde bilgisayar sistemleri internete ya da iş ağlarına herhangi bir kesintiye uğramadan bağlanabilir.
Kurumsal bilgi teknolojileri açısından veri merkezlerinin güvenliği ve verilerin saklanması oldukça önemlidir. Şirketler ve kurumsal alanlar için veri merkezleri e-posta ve dosya paylaşımı, verimlilik uygulamaları, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ve kurumsal kaynak planlaması (ERP), büyük veri, yapay zekâ ve makine öğrenimi, iletişim ve işbirliği (collaboration) gibi pek çok hizmeti destekleyici özelliklere sahiptir.
Veri Merkezinde Neler Bulunur?
Kurumsal alanlar ve şirketler için büyük önem taşıyan veri merkezleri devasa alanlar ve sunuculardan meydana gelir. Genel olarak veri merkezleri standart içeriklerden meydana gelir. Başta sunucu rafları, güç kaynakları ve kablo tesisatı gibi fiziksel alan koşulları yer alır. Bunun yanı sıra sistemin çalışmasını sağlayan önemli parçalar vardır. Veri merkezinde bulunan önemli sistemler şöyle sıralanabilir;
Hesaplama: Veri merkezlerinde uygulamaların çalıştırılması için kullanılan bellek ve işlem gücü olarak ifade edilebilir.
Depolama: Veri merkezleri temel anlamda birincil ve yedek olmak üzere iki depolama alanı sunar. Genelde bu depolama seçenekleri sabit disk ya da manyetik bant sürücülerden oluşur.
Ağ: Veri merkezleri söz konusu olduğunda ağ kavramı oldukça geniş bir alanı kapsar. Başta yönlendiriciler, veri merkezi anahtarları, denetleyiciler ve güvenlik duvarları olmak üzere pek çok alan ağ kapsamına girer.