Uydu aslında uzayda başka bir nesnenin çevresinde hareket eden nesneye verilen addır ve temelde iki farklı uydu kategorisine rastlanmaktadır. Bunlar, doğal uydu olarak isimlendirilen örneğin, Dünya’yı çevreleyen ay gibi uydular ve yapay olan örneğin, Dünya’yı dolaşan Uluslararası Uzay İstasyonu gibi uydular olarak kategorize edilebilmektedir.
Kullanım Alanlarına Göre Uydu Çeşitleri
Kullanım alanlarına göre uydular çeşitlilik göstermektedir. Ancak, yapay olan uyduların hemen hemen hepsinin ortak noktası insan yapımı olmaları ve bilimsel araştırmalar ya da iletişimin sağlanması için kullanılıyor olmalarıdır.
İletişim-Haberleşme Uyduları
İletişim-haberleşme uydularının temel amacı internet televizyon, telefon gibi iletişim araçlarına sinyal göndermek, iletmektir.
Ayrıca, iletişim uyduları günümüz dünyasının en önemli uyduları arasında yer almaktadır. Çünkü, iletişim uyduları dünyanın çeşitli noktalarına sinyal göndererek alıcı ve verici bireyler arasındaki iletişim kanallarının düzenlenmesini ve böylelikle tüm dünyanın birbirine bağlanabilmesini sağlamaktadır.
Astronomik Uydular
Astronomik uydular atmosfer, ışık kirliliği veya elektromanyetik radyasyonlar tarafından engellenemediği için diğer uzay nesneleri de dahil olacak şekilde gözlemleme işlemlerinde sıklıkla kullanılan uydulardır.
Gözlem Uyduları
Gözlem uyduları ise genellikle dünya gözlenmelerinde kullanılmaktadır. Ancak, sadece askeri gayeler için değil aynı zamanda harita yapımı, kasırgalar gibi insanlar üzerinde olumsuz durumlar yaratacak çevresel faktörleri de ölçebilmek için kullanılan uydulardır.
Hava Uyduları
Meteorolojik uydu olarak da bilinen hava uyduları, ağırlıklı olarak Dünya’nın iklimini ve gelecekteki hava tahminleri ile ilgili bilgileri izlemek ve kaydetmek amacıyla kullanılmaktadır. Şehir ışıkları, kum ve toz fırtınaları, buz haritalama, yangınlar ve ozon delikleri gibi bazı çevresel felaketleri izlemek maksadıyla da kullanılan uydulardır.
Seyir Uyduları
Navigasyon uyduları, radyo sinyalleri aracılığıyla gemilerin, uçakların, mobil cihazların ve araçların yerlerini GPS ile coğrafi konumlarını belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış ve bu amaçla kullanılan uydulardır.
Biyouydular (Biosatellites)
Biyolojik uydular, bilimsel deneyler için canlı organizmaları uzaya taşıyan uydulara verilen addır.
Keşif Uyduları
Genellikle, askeri, gözetleme ya da istihbarat amaçlı kullanılan casus uydular olarak karşımıza çıkmaktadır. Füze erken ikazı, nükleer patlama tespiti, radar görüntüleme dahil olmak üzere birçok durum için keşif uyduları sıklıkla tercih edilen ve kullanılan uydulardır.