Spektrum analizörü nedir? Spektrum analizörü, incelemek istediğimiz sistem üzerine bağlanarak bu sistemden geçen sinyallere hiç bir şekilde müdahale etmeden cihazın ekranı üzerinde gösterir. Bu cihazlar için “pasif alıcı” tanımı kullanılabilir.
Haberleşme ile ilgili olarak üretim, dizayn yada saha işlerindeki çalışmalarda en çok kullanılan test cihazıdır. Spektrum analizörü nedir sorusunun cevabı kısaca haberleşme sistemleri test cihazıdır diyebiliriz.
Test cihazımız olan spektrum analizörü ile elektriksel sinyallere bakarak sistem performansı hakkında bilgi edinebiliriz. Böylece problemin kaynağını görerek çözüm için hamle yapabiliriz.
Cihazın Kullanım Detayları
Özel bir ekrana sahip olan spektrum analizörünün ekranı karelere bölünmüştür. Kullanıcının tercihine göre seçilen opsiyona göre bu kareler şunları temsil edebilir;
- Frekans aralığı
- Voltaj değeri
- Span
- Zaman
Spectrum analizörleri sadece uydu haberleşme içinde kullanılmaz. Kullanılacak olan cihaza göre ilgili ekipmanın sinyal karakteristiğini bilmeniz gerekmektedir.
Örnek vermek gerekirse; uydu haberleşme ekipmanları ile çalışıyorsanız, üretilen sinyal yüksek frekanslı ve modülelidir. Bunu bilerek çalışmanız gerekir. Farklı sistemlerde ise modülesiz ve düşük frekanslı sinyaller kullanılabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sistemlerinizi test için spektrum analizörü almayı planlıyorsanız en çok dikkat etmeniz gereken özellik “Frekans Aralığıdır”. Örneğin IF-L band sistemler için 2GHz olması gerekir.
Bu cihazla ilgi bir diğer önemli nokta ise giriş voltaj tipidir. Analizör girişine DC Voltaj uygulanmaz. Uygulanırsa cihaz hasar görebilir. Cihazın bağlanacağı sistem içierisinden DC voltaj geçiyorsa mutlaka DC Block kullanmanızı öneriyoruz.