Kullanım amaçlarına göre server çeşitleri nelerdir ve sunucu türleri nerede kullanılırlar gibi sorulara bu yazımızda cevap vereceğiz.
Kişisel bilgisayar dahi kullanım amaçlarına göre ayrılıyor; genel kullanım, iş bilgisayarı, oyun bilgisayarı ve rander bilgisayarı gibi çeşitli ürünler piyasada bulunmaktadır.
Aynı zamanda sunucular da kendi içlerinde farklı özellikleri ile ayrılmaktadır. Server türleri çoğunlukla işletim sistemleri ve üzerindeki yazılımlarla çeşitlenmektedir. Farklı amaçlar ile kullanılan iki server çok benzer donanıma sahip olsa da kullanım alanına göre seçilen yazılımlar aradaki çeşitliliği oluşturuyor. Tüm bu serverları ikinci el sunucu olarak da kurmak mümkün.
Server Çeşitleri – Sunucu Türleri
Genel olarak çok kullanılan 9 adet sunucu türü mevcuttur. Aşağıda kısaca sizin için inceledik:
Ofis / Ev Serverları:
Sınırlı kullanım ihtiyacına sahip sunucular genellikle bu kategoriye girer. Çok gelişmiş olmayan donanım ihtiyaçları sayesinde düşük maliyetli bir alternatif olarak kabul edilebilir. Bunun yanı sıra küçük ofislerde, akıllı ev sistemlerinin gelişmesiyle güvenlik, iklimlendirme, aydınlatma gibi ev içi ihtiyaçları yöneten sistemler de ev sunucuları kullanmaya başladı.
Ağ Serverları:
Tüm sunucu türleri arasında en yaygını olan ağ sunucularının temel görevi, internet protokolü üzerinde web sitelerini barındırmak ve bu web sitelerine erişim sağlamaktır.
Uygulama Serverı:
Sadece belli bir uygulamanın veya yazılımın çalıştırılması için kullanılan sunuculardır. Bu uygulamalar son kullanıcının erişerek işlem yaptığı uygulamalar olabileceği gibi son kullanıcıya kapalı, sadece diğer sunucuların farklı bilgilere erişmek için kullandığı sunucular da olabilir.
FTP Server :
File transfer protocol üzerinden cihazlar arasında dosya aktarımı yapmak için kullanılan sunuculardır. Yaygın olarak “dosya sunucusu” olarak da bilinirler.
Veri Tabanı Serverı:
MySQL veya MSSQL gibi özel veri tabanı yazılımlarını kullanan, veri tabanında yer alan verilerin saklaması ve dağıtımını yapması için kullanılan sunuculardır.
Oyun Serverı:
Son dönemlerin popüler oyunlarının büyük kısmı online çok oyunculu oyunlardan oluşuyor. Tüm bu oyunlar özel oyun sunucuları üzerinde çalışır ve oyuncuların hem eş zamanlı, hem de kesintisiz bir şekilde oyun tecrübesini yaşamasını sağlarlar.
İletişim Sunucusu:
Anlık mesajlaşma uygulamaları yardımıyla mesafe bağımsız bir şekilde iletişimi sağlayan sunuculardır. Tüm iletişim tek bir sunucu üzerinden kullanıcılara iletilebildiği gibi, farklı coğrafi konumlardaki birden çok sunucu üzerinde dağınık şekilde de konumlandırılabilir.
DNS Sunucusu:
Domain name server yani alan adı sunucusu, internete bağlı cihazların IP adreslerini ve bu IP adreslerinin yönlendirildiği alan adlarının kayıtlarını tutan, bir anlamda web trafiğini yöneten ve yönlendiren özel sunuculardır.
Sanal Sunucu:
Bir sunucu sistemi üzerinde sanallaştırma yöntemi ile birden fazla bağımsız ve izole sunucu barındırmak mümkün. Tek bir sunucu üzerinde birden fazla işletim sistemi çalışmasına olanak veren bu yapıda her bir sanal sunucu, gerçek bir sunucu gibi çalışır.