OTDR kalibrasyon cihazları “Optik Zaman Alanı Reflectometresi” olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak OTDR kalibrasyon cihazları fiber kabloların uzunluğunu değerlendirmek, iletim ve bağlantı zayıflamalarını ölçmek ve fiber bağlantıların arızalarını tespit etmeden kullanılır. Bu cihaz yardımı ile fiber optik kabloların bütünlüğünü test edebilir ve çeşitli ölçümleri yerine getirebilirsiniz.
OTDR cihazı optik kablo bakımı ve uygulamalarında sıklıkla kullanılan ve yaygınlık kazanan cihazlardan biri olarak bilinir. Bunun yanı sıra, kabloların ek ve sonlandırma bölgelerinin kalite testi için de OTDR cihazlarından destek alınabilir.
Fiber optik aktarım bağlantısının vericisini ve alıcısını kopyalayan OTDR cihazı ile çeşitli ölçümleri zahmetsiz bir şekilde yapabilirsiniz. OTDR cihazı konektörlerden ya da yarılmış fiber uçlardan yansıyan ışık ile ölçüm yapmak için ideal desteği sağlar.
Çalışma prensibi olarak OTDR cihazı test esnasında fiber kablonun bir ucundan, bir başka fibere yüksek güçte bir lazer ışını gönderir. Bunun yanı sıra, fiber optik ışık kaynağı süzmesi göndererek, OTDR portu üzerinden bilgiler geri döner.
Bu aşamadan sonra gelen bilgiler arasından sadece yararlı olanlar geri döner. OTDR cihazı işlem sırasında geri dönüş sinyallerinin zamanını ve iletim hızını kaydetme işlemini de kendi bünyesinde gerçekleştirir. Böylece, OTDR cihazı üzerinden mesafe hesaplaması yapılabilir.
OTDR’nin Çalışma Karakteristikleri
OTDR cihazı fiber optik sistemlerin özelliklerini ölçmek için sıklıkla kullanılan bir ürün olarak karşınıza çıkar. Bu işlemin yapılabilmesi için Rayleigh saçılması ve Fresnel yansımalarından yardım alınır. Rayleigh saçılması, en temel anlamı ile fiberde yer alan düzensiz sinyal saçılmalarını ifade eder.
Bu cihaz çalışma prensibi olarak OTDR bağlantı noktasındaki dağınık ışığı ölçmekle görevlidir. Ölçüm esnasında oluşan geri yansıtıcı sinyal, fiber optiğin zayıflama derecesini göstermektedir. Bu aşamada geri saçılmanın gücü azalır ve bu durumu aşağı yönlü bir eğri meydana gelir. İşlem esnasında karşınıza çıkan bu eğri hem iletim sinyali hem de geri besleme kaybının azalmasını işaret etmektedir.
Rayleigh saçılma gücü temel anlamda iletilen sinyalin dalga boyuyla bağlantılı bir durumdur. Buna göre, dalga boyunun kısaldığı güç ile güç artışlarında arada bazı sinyal farkları meydana gelebilir.