Optik sürücüler en temel anlamı ile çeşitli aygıtlar üzerinden veri depolamaya ve veri yazmaya yarayan donanımlar olarak ifade edilebilir. Özellikle CD teknolojisinin geliştiği dönemlerde optik sürücüler geniş bir yer kaplamaktaydı. Genel olarak optik sürücüler CD, VCD, DVD ve BD (Blu-ray disk) gibi optik disklerdeki verileri alır ya da depolar.
Optik sürücüler aynı zamanda kişisel bilgisayarlar üzerinde yer alarak farklı kullanım amaçlarına hizmet eder. Laptop, AIO ve masaüstü bilgisayarlarda bulunan optik sürücüler sayesinde optik disklerden alınan veriler kişisel bilgisayarlara aktarılabilir ya da okuma işlemi gerçekleştirilebilir.
Optik sürücü sayesinde CD’den bilgisayara taşınabilen veriler aynı zamanda herhangi bir dahili belleğe ihtiyaç duymadan da kullanılabilir. Bilgisayarlarda geniş bir kullanım alanına sahip olan optik sürücüler bunun yanı sıra oyun konsolları, kamera sistemleri, DVD ve Blu-ray oynatıcılar gibi farklı cihazlarda da karşınıza çıkabilir.
Optik kutular yapı olarak kapalı bir kutu şeklinde tasarlanmıştır. Kutu şeklindeki optik sürücü modellerinin ön bölümünde sürücü yuvası yer alır. Söz konusu yuvanın kapağını çıkaran ve geri çeken bir aç/kapat düğmesi standart olarak tüm optik sürücülerde bulunur. Bu tasarım sayesinde optik sürücülere CD, DVD ve BD gibi diskler kolayca takılabilir.
Optik sürücü kutusunu bilgisayardaki ilgili bölüme bağlayabilmeniz için gereken her şey, kutu içerisinde standart olarak yer alır. Optik sürücüyü kullanmak için kabloları ve soketleri kasa içinde kalacak şekilde monte edebilirsiniz.
Optik Sürücü Nasıl Çalışma Sağlar?
Veri yazma ayrıcalığına sahip olan optik sürücüler ile boş CD’lere farklı format ve içeriklerde kayıt yapmak mümkün hale gelir. Optik sürücülerle yapılan işlemlerde genel olarak lazer teknolojisinden destek alınır. Optik sürücü kutusunda yer alan lazer ışınları, görünür ışık spektrumunun içinde elektromanyetik dalgalar oluşturarak işlem gerçekleştirir. Aynı zamanda yakınında yer alarak söz konusu elektromanyetik dalgayı oluşturabilir.
Genel olarak söz konusu disk tiplerine bağlı olarak farklı dalga boylarına ihtiyaç duyulur. Buna bağlı olarak optik sürücü üzerindeki mekanizmalar gelişir ve çeşitli özellikler dönüşüme uğrar. Özellikle optik sürücülerin veri okuma, yazma ve depolama fonksiyonları bu gelişmeye bağlı olarak değişiklik gösterebilir.