Mikrometre, çok küçük boyuta sahip nesneleri ölçmek için kullanılan alete verilen isimdir. Pratik bir ölçüm desteği sunan mikrometreler oldukça hassas bir yapıya sahiptir. En küçük nesnelerde ölçüm yaparken mikrometre sayesinde doğru sonuçlara ulaşırsınız.
Genel olarak en yaygın mikrometre ölçüm aralıkları; 0-25mm, 25-50mm, 50-75mm, 75-100mm şeklinde karşınıza çıkar. Bunun yanı sıra, 100-125mm, 125-150mm, 150-175mm, 175-200mm, 200-225mm, 225-250 mm, 250-275mm, 275-300mm aralığına sahip seçenekler de vardır.
Küçük nesneleri ölçmeyi kolaylaştıran mikrometrelerin üzerinde yer alan ölçümler de aynı minimal yapıya sahiptir. Milimetrik bölüntü kovanı üzerine yerleştirilen çizgiler kaç mm olduğunu anlamanızı sağlar.
Eksen altında yer alan çizgiler ise 0,50 ölçüsünü eklemenin uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur. Mikrometre ile ölçümü yapılan bir nesneyi yorumlamak için tambur üzerinde yer alan çizgilere bakılır. Bu tambur üzerinde yer alan çizgiler arasından çakışan üç veri toplanır ve ölçü okunur.
Mikrometre Çeşitleri
En küçük nesneleri dahi hassas ve doğru bir şekilde ölçmek için mikrometre desteği gerekebilir. Genel olarak, mikrometreler birçok çeşit ile kullanıma sunulur. Özellikle, kullanım alanına bağlı olarak mikrometre çeşitleri değişiklik gösterir. Sıklıkla kullanılan mikrometre çeşitleri şöyle sıralanabilir:
İç çap mikrometreleri
Dış çap mikrometreleri
Derinlik mikrometreleri
Vida mikrometreleri
Mikrometre Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Mikrometreler hassas bir ölçüm yapması ile bilinir. Üründe yer alan hassas ölçü desteği aynı zamanda mikrometrelere karşı hassas bir bakım uygulaması gerektiğini de işaret eder. Yeni aldığınız bir mikrometre ile uzun ömürlü bir kullanım elde etmek için yapmanız gereken bazı bakımlar vardır.
Öncelikle, cihazı kullanacağınız alanları özenle seçmeniz gerektiğini bilmenizde fayda var. Mikrometreyi aşındıracak aşırı yumuşak, sert, aşındırıcı yüzeylerde kullanmak ürün ömrünü doğrudan etkileyebilir. Uzun ömürlü bir kullanım için mikrometreyi güderi üzerinde kullanabilirsiniz.
Mikrometre ile işiniz bittiğinde ürünü temizleyerek kaldırmanız gerekir. Bazı dönemlerde kullanım sıklığına bağlı olarak gerekli bakım yağlarını uygulayabilirsiniz. Yağ bakımlarından sonra mastarlara zarar verecek uygulamalardan uzak durmanız da mikrometrenin ömrü açısından önemli bir adımdır.
Mikrometre ile ölçüm yaptıktan sonra ayar bozuklukları meydana gelebilir. Bu durumu kontrol ederek ayar bozukluklarını mastarlarla birlikte düzenleyebilirsiniz.