Metal dedektörleri metalleri algılayabilen cihazlara denir. Yer altına gönderdiği sinyallerden geri bildirim alan cihazlara dedektör denir. Dedektörler genelde toprak altına elektromanyetik sinyaller iletir, bu sinyallerden gelen verileri kullanıcısına değer olarak gösterir.
Askeri mayın, silah aramalarında konser, havaalanı ve alışveriş merkezi üst aramalarında üst aramalarında zararlı olabilecek eşyaları bulmamızda, arkeolojik ve jeolojik kazılarda yardımcı olur. Metal dedektörleri metal nesneleri algılar, ancak görüntü oluşturmazlar.
Havaalanları, kamu binaları ve askeri tesislerde yürüyüş veya portal dedektörleri yaygındır. Elektromanyetik dalgalar kaynak bobini tarafından algılama alanına gönderilir. İletilen dalganın elektromanyetik alanı bir iletken cisim üzerine çarptığında, cismin yüzeyine geçici akımları indükler. Bu akımlar elektromanyetik dalgaları yayarlar.
Metal Dedektörü Nasıl Çalışır?
Dedektörler radyo frekansı ile çalışan cihazlardır. Üzerinde bulunan bobinler alıcı ve verici kısmını oluştururlar. Verici kısımda üretilen elektromanyetik dalga bir metale rastladığı zaman, metal üzerinde bir akım indüklenir.
Bu metal üzerinde indüklenen akım, bir manyetik dalga üreterek, dedektör üzerindeki alıcı bobin üzerinden akım geçmesini sağlar. Elde edilen sinyal, bir yükselteç yardımıyla güçlendirerek ses sinyaline ve görüntülü olarak bildirim verir. Dedektör gücüne göre 12 mt’ye kadar arama yapabilir.
Dedektör başlıkları üzerindeki bobinlerin konuu iyi ayarlanmalıdır. Hatalı üretim sonucuna bobinler birbirlerini algılar ve dedektör yanlış çalışır. Metalin cinsi ve boyutuna göre manyetik alanda değişik algılamalar olabilir. Metalin yüzeyi ne kadar büyükse bulma süresi kısalır.
Toprağın içindeki bazı mineraller, toprağın iletkenliğinin artmasına ve metallerin oksitlenip metallik özelliğinin azalmasına sebep olabilir. Doğalgaz, su boru hatları, elektrik kabloları dedektörü yanlış algılamaya yönlendirebilir.
Dedektör Türleri
Düşük frekans osilatrlü dedektör (VLF)
En çok kullanılan dedektör tipidir. İki bobin vardır. Alıcı ve verici bobinleridir.
Darbe Frekans Dedektör (PI)
Çoğunlukla hassas işlerde kullanılır. Tek bobin vardır. Derinlik ölçüm aralığı geniştir. Tuzlu su, mineralli topraklarda kullanılır.
Elle tutulacak kadar küçük metal dedektörleri, dolaşım sistemi tarafından varlığı tespit edilen metal nesneleri lokalize etmek için genellikle güvenlik kontrol noktalarında kullanılır. Bazı birimler, yerdeki metal nesneler için bir yaya taraması ile taşınmak üzere tasarlanmıştır. Bütün bu cihazlar, geçiş metali dedektörü ile aynı fiziksel ilke varyasyonuyla çalışır. Zamanla değişen elektromanyetik alanlar yayar ve nesneleri iletmekten geri gelen dalgaları dinlerler.
Bazı yer-arama modelleri, çeşitli ortak metalleri birbirinden ayırmak için geri gönderilen alanları daha da analiz etmektedir. Elle taşınan metal dedektörleri kara mayınlarını araştırmak için uzun zaman kullanılmıştır. Bununla birlikte, modern kara mayınları, bu ucuz ve bariz karşı önlemden kaçınmak için çoğunlukla plastikten yapılmıştır. Metalik olmayan mayın taramak için yeni teknolojiler, özellikle nötron aktivasyon analizi ve yerden delici radar geliştirildi.
Manyetik görüntüleme portalı oldukça yeni bir teknolojidir. Geleneksel dolaşma metal dedektörleri gibi algılama alanını radyo frekansı elektromanyetik dalgalarıyla aydınlatır. Bununla birlikte, portal etrafında halka şeklinde düzenlenmiş, içeriye doğru bakan bir dizi küçük antenleri kullanılıyor. Bu antenlerin her biri sıranın en uzak tarafındaki antenlere iletir. Algılama alanının tam bir taraması, bir kişinin portaldan geçmesini gerektiren zaman içinde gerçekleşebilir.
İkinci el metal dedektörlerinizi satmak için https://ikincielaliyoruz.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.