İşlemci en temel ifadeyle bilgisayarın beyni olarak nitelendirilen önemli bir donanım olmaktadır. Her bilgisayarda bulunan işlemciler sayesinde yaptığınız tüm işlemleri yerine getirebilirsiniz. En basit ifade ile bir mouse hareketi dahi işlemci ile bağlantılı olmaktadır.
İngilizce ismi “Central Processing Unit” olan işlemci, Türkçede “merkezi işlem birimi” olarak adlandırılmaktadır. Bilgisayarlarda sıklıkla karşınıza çıkan işlemciler aynı zamanda akıllı telefonlarda da bulunmaktadır. Cihazların beyni olarak ifade edilen işlemciler, tüm hesaplama ve işlemleri gerçekleştirmekle görevlidir.
İşlemciler genel olarak farklı çeşitleri ile kullanım alanına ve amacına hitap etmektedir. Her kullanıcının bilgisayar seçiminde önemsediği işlemciler özellikle hız farkıyla karşınıza çıkmaktadır. Tercih ettiğiniz işlemciye ve üreticisine bağlı olarak size sunulan hız değişiklik gösterebilmektedir.
Genel olarak işlemciler bir bilgisayar için önem arz eden donanımların başında yer almaktadır. Merkezi işlem birimi olan işlemci sayesinde bilgisayarda yapmak istediğiniz bütün hareketleri gerçekleştirebilirsiniz. Matematiksel bir işleme sahip olan işlemciler otomatik bir şekilde hareketlerinize yanıt vermektedir.
Oldukça hızlı bir şekilde komutlara yanıt veren işlemci, gelen talepleri işleyerek sonuçları belleklere göndermektedir. Genel olarak işlemciyi üreten firmaya göre beklentinize uygun ürüne ulaşmanız mümkündür. Buna göre, uygun fiyatlı ve yüksek fiyatlı işlemci seçeneklerine ulaşabilirsiniz.
Genelde işlemci denildiğinde herkesin aklına bilgisayarlar gelmektedir. Ancak bunun yanı sıra başka cihazlarda da işlemci desteği görmek mümkündür. Özellikle akıllı telefon ve televizyon alırken işlemcilere ayrıca dikkat etmenizde yarar vardır.
İşlemci Nasıl Çalışır?
Elektrik sinyalleri ile çalışma gösteren işlemciler ikilik sayı sistemleri ile görevini yerine getirmektedir. Temelde işlemcinin hafızasında belli komut listesi bulunmaktadır. Bu söz konusu komutlar ise matematiksel işlemler sonucunda gerçekleşmektedir.
Birçok bilgisayar kullanıcısı işlemcinin çalışma hızının yüksek olmasını istemektedir. Ancak işlemci hızları üretime teknolojisine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tercih ettiğiniz işlemcinin tasarımına göre çalışma şekli ve hızı değişiklik gösterebilmektedir.
İşlemcilerin hızını anlamak için bazı ifadeler hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bunun için işlemci seçiminde Hz, GHz ve MHz sembollerine bakmanız önerilebilmektedir. Her türlü elektronik cihazın iş yükü işlemciler üzerinde toplanmaktadır. İşlemci sayesinde bir saniyede pek çok komutu yerine getirebilmek mümkün olmaktadır.