Günlük hayatta her kullanım alanı için farklı teknolojik ihtiyaçlar oluşabilir. Özellikle bazı çalışma alanları için dokunmatik ekranlar büyük önem taşır. Kullanışlı bir arayüz olarak karşınıza çıkan HMI ekranlar da bunlardan biridir. HMI ekran en temel anlamı ile kullanıcının makine ve üretim tesisleri ile iletişim kurmasını sağlayan özel bir yazlım sistemidir.
Oldukça verimli bir yapıya sahip olan HMI ekran teknolojisi duyarlı ve kullanıcı dostu özellikler sergiler. Genel olarak HMI sisteminin kullanıldığı belli başlı sektörler vardır. Endüstriyel alanlar HMI sisteminin kullanıldığı sektörlerin başında yer alır. HMI kullanımı endüstri 4.0 ile beraber otomasyon sektörüne dahil olmuş bir özelliktir.
HMI’ın İngilizce açılımı ‘Human-Machine Interface’ şeklinde karşınıza çıkar. HMI, Türkçeye ise ‘insan-makine arayüzü’ şeklinde çevrilmektedir. Endüstride HMI genelde dokunmatik panel, touch panel, operatör panel gibi adlarla anılır.
HMI teknolojisi, PLC ve PIC gibi sistemlerin kullanılarak gerçekleştirildiği otomasyon sistemleriyle kullanıcılar arasındaki iletişimi sağlar. Söz konusu HMI ekranlar görsel açıdan yüksek bir deneyim sunar. Aynı zamanda HMI ekran üzerinden veri görüntüleme, üretim zamanını, trendlerini ve etiketleri takip etme gibi ayrıcalıkları deneyimleyebilirsiniz.
HMI ekran ile birlikte makine girişlerini ve çıkışlarını izleyebilirsiniz. Günlük yaşamda ise ev ortamındaki bazı cihazların kontrolünü sağlayabilirsiniz. Evinizdeki klima kontrol ekranından etkileşim kurarak takip gerçekleştirebilirsiniz. Aynı şekilde bir üretim bandı sorumlusu da üretim hammadde ve enerji gibi konularda bilgi sahibi olabilir.
HMI Paneller Nasıl Çalışır?
HMI ekran sistemleri makine ve üretim tesisleri ile etkileşim kurulmasını sağlamayı özel bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde günlük yaşamda ve endüstriyel alanda geniş bir yer kaplar.
Pratik bir çalışma prensibine sahip olan HMI ekranlar operatör veya yetkili kimseler tarafından kolayca takip edilebilir. Bu sayede HMI üretim süreçlerini kontrol etmiş olur. Daha sonra HMI kullanıcıdan aldığı geri bildirimleri otomasyon sistemine iletmekle görevlidir. Bu aşamadan sonra otomasyon sisteminden gelen verileri de ekrana yansıtır. Alınan verilerin HMI ekran üstündeki görünümü ve yapısı otomasyon sistemine bağlı olarak değişiklik gösterir.