Bilgisayar kullanırken içerisinde yer alan birçok parça hayati öneme sahiptir. Özellikle bilgisayarı kullanırken ve depolama yaparken birçok ürün desteği gerekebilir. Bilgisayara yapılan bilgi ve yüklemelerin bulundurulması gereken alanların başında HDD depolama aygıtı yer alır. HDD olarak kısaltılan hard disk, büyük boyutlu verileri uzun süre saklamanıza olanak sağlar.
Bilgisayarın önemli parçalarından biri olan HDD, temel bileşenler arasında yer alır. HDD olarak bilinen hard diskler dönmekte olan bir mil üzerine sıralanmış olarak bulunur. Bu sıralanmış parçalar plastik ya da metalden yapılmış tabakalar üzerinde yer alır. HDD’lerde yer alan bu plakaların altında ve üstünde okuma-yazma işlemi için gerekli bağlantılar sunulur.
Bilgisayarı kullandığınız süre boyunca yaptığınız her işlem HDD tarafından işlenir ve uzun süreli olarak saklanır. HDD ile bilgisayarınızda kalıcı bir şekilde depolama işlemi gerçekleştirirsiniz. HDD oldukça basit bir sisteme sahip olması ile bilinir. Bilgisayar kullanımı esnasında indirme ve çeşitli verileri depolama işlemine ağırlık veriyorsanız HDD’ler sizin için ideal bir seçim olabilir.
Günlük kullanımda karşınıza çıkan birçok masaüstü, dizüstü bilgisayarda HDD depolama aygıtı standart olarak yer alır. HDD depolama aygıtı birçok bellek kapasitesi ile karşınıza çıkar. Buna bağlı olarak, HDD depolama birimi MB, GB, TR şeklinde ifade edilir.
Hard diskler farklı ve uzun süreli bir depolama alanı sunduğu için veri işleme konusunda da çeşitli seçeneklerle karşınıza çıkar. Buna bağlı olarak, hard disk üzerinde veri depolama işlemleri, RAM’e kıyasla daha yavaş gerçekleşebilir.
Bilgisayarımın Hard Diskini Nasıl Öğrenebilirim?
Birçok bilgisayar kullanıcısı hard disk konusunda net bilgilere ulaşmak ister. Özellikle, birçok kullanıcı bilgisayarının hard disk markasını ve kaç RPM olması gerektiğini öğrenmek ister. Aşağıdaki adımları takip ederek hard diske ait birçok detayı öğrenebilirsiniz.
Bilgisayar klavyenizden Windows logo tuşunu bularak işe başlayabilirsiniz.
Daha sonra, Windows logo tuşu ile R tuşuna aynı anda basarak ekranı açabilirsiniz.
Bu aşamadan sonra karşınıza çıkan ekrana “msinfo32” yazarak enter tuşuna basabilirsiniz.
Açılan ekrandan bilgisayarınıza ait birçok sistem bilgisine kolayca ulaşabilirsiniz.
Buradaki ekrandan Bileşenler>Depolama> Diskler adımlarını uygulayarak hard diskin markası, kaç GB olduğu, medya türü gibi birçok detaya kolayca ulaşabilirsiniz.