Global Positioning System adı ile bilinen ve kısaca GPS olarak adlandırılan sistem sayesinde konum belirleme işlemleri oldukça pratik bir hal alır. Temel anlamda GPS, uydu sinyallerini kullanarak dünya üzerinde bulunduğunuz konumun belirlenmesini sağlayan özel bir sisteme sahiptir. Çoğunlukla konum hassasiyetini tam bir şekilde yapan GPS sistemi bazı durumlarda 5 ya da 10 metrelik sapmalarla karşınıza çıkabilir.
Teknolojik gelişmeler aynı zamanda GPS’in kullanımı açısından pek çok pratik yapıyı beraberinde getirir. Günlük hayatta geniş yer kaplayan GPS, başta araçlar olmak üzere birçok alanda kullanıcı karşısına çıkar. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte GPS kullanımı cep telefonlarda ayrı bir öneme sahip olmuştur. Şimdilerde cep telefonları aracılığı ile bulunduğunuz konumu kolayca belirleyebilir ve paylaşılabilir hale getirebilirsiniz.
GPS çalışma prensibi olarak sinyaller aracılığı ile işlem yapar. Bu sayede GPS ile sinyaller belirlenir ve bu işlem için uydulardan destek alınır. Radyo uydu sinyalleri ve GPS alıcıları arasında sinyal alışverişi gerçekleşir. Bu sayede yaşanan sinyal alışverişi sonucunda istenilen konum belirlenmiş olur.
Şimdilerde günlük hayatta geniş bir yer kaplayan GPS sistemi geçmişte askeri alanda ve yön bulmak amacı ile kullanılmaktaydı. Bu tarz kullanımlarda GPS yön tayin etmek ve bildirmek için tercih edilen etkili yöntemlerin biri olarak bilinmekteydi.
GPS sisteminde büyük öneme sahip olan uydular oldukça yüksek bir alanda bulundurulur. Geniş bir görüş alanında yer alan uydular sayesinde pek çok konum hızlı bir şekilde görülür ve kolayca belirlenebilir. Dünya üzerinde birçok alanda bulunan uydu alıcıları sayesinde her bir GPS ile 4 farklı yerden sinyal almak mümkün hale gelir.
GPS Nerelerde Kullanılır?
GPS geçmişte belli bir alanda kullanılan ancak günümüzde geniş yer kaplayan bir sisteme sahiptir. Günlük hayatta birçok alanda karşınıza çıkan konum belirleme ve bildirme işlemlerinde GPS büyük bir paya sahiptir.
Başlangıçta askeri amaçlı kullanılan GPS’ler şimdilerde çeşitli sahalarda karşınıza çıkabilir. Başta araştırma işlemleri olmak üzere haritacılık gibi ölçüm gerektiren işlerde de sıklıkla görmeniz mümkündür.
Saha çalışmaları, lojistik, inşaat ve havacılık gibi alanlar GPS desteğine ihtiyaç duyulan başlıca yerlerden biridir. Konum belirlemeniz ve doğru verinin önemli olduğu her yerde GPS kullanımı yaygındır.