Geri dönüşüm, yeniden değerlendirme imkanı olan atıkların farklı yöntemlerle işlenerek üretim sürecine katılmasıdır.
Geri Dönüşümün Önemi Nedir?
Geri dönüşümün en önemli avantajı, ihtiyaç duyulan kaynakların gereksiz kullanılmasını önlemek ve kaynağından ayrıştırıldıktan sonra çöp miktarının azaltılmasını sağlamaktır. Geri dönüşüm içerisine girebilecek birçok madde vardır. Örneğin demir, çelik, bakır, kurşun, kağıt, plastik, cam ve elektronik atıklar gibi.
Bahsettiğimiz bu maddeler tekrar kullanılabilmesi amacıyla yeniden üretime dahil edilir, bu sayede kaynakların tükenmesinin önüne geçilmiş olur. Geri dönüşümün firmalara olduğu kadar ülke ekonomisine de katkısı vardır. Elektronik atık geri dönüşüm ürünleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Geri dönüşüm uzun vadede düşünüldüğünde ekonomik bir yatırımdır. Gelecek kuşaklara kaynakların bırakılması noktasında önemli etkisi olan bu sistem beraberinde yeni iş sahaları ve istihdama büyük katkı sağlamıştır.
Geri dönüşüm ile birlikte elde edilmiş olan malzeme endüstrideki işlem sayısını azaltır buda enerji tasarrufu anlamına gelir. Örneğin metal içecek kutuları ele alındığında metal doğrudan eritilerek yeni bir ürün elde edilmiş olur. Bu sayede metalin ham olarak üretim aşamasındaki saflaştırma işlemi ortadan kaldırılmış olur. Bunu bir alüminyum için değerlendirecek olursak bir kutunun geri dönüşümünde yaklaşık olarak % 96’lık bir enerji tasarrufu sağlanır.
Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Geri dönüşümde izlenilecek yöntem maddenin özelliğine göre farklılık gösterir. Örneğin kağıdın geri dönüşümünde izlenen yol şu şekildedir.
Kağıt çamur haline getirilir ve liflerine ayrılır. İçerisinde lif olmayan yabancı maddeler temizleme işlemine uğrar. Mürekkep ayırıcı için sodyum hidroksit ya da sodyum karbonat kullanılır. Hazır olan lifler geri dönüşmüş kağıt olarak üretime hazır hale getirilir.
Kağıdın geri dönüşümü sürekli olarak yapılmaz. Çünkü her işlem sırasında kağıdın lif boylarında kısama meydana gelir. 1 ton kağıdın geri dönüşümü ile elde edilecek olan tasarruf ise şu şekildedir.
- 12.400 metreküp karbondioksit bertaraf edilmiş olur.
- 17 ağacın korunması sağlanmış olur ve bu da 34 canlının oksijen ihtiyacının karşılanması anlamına gelir.
- Ayda 32 metreküp su tasarrufu sağlanmış olur.
- 2.4 metreküp depolama alanından tasarruf elde edilmiş olur.
- Aylık 4100 kW/sa elektrik enerjisi sağlanır. Bu da toplamda 20 ailenin elektrik ihtiyacının karşılanması anlamına gelir.
- Aylık 1,750 litre fuel-oil tasarrufu sağlanır.
Daha fazla bilgi için web sitemiz https://ikincielaliyoruz.com u ziyaret edebilirsiniz.