Frekans, bir diğer adı ile titreşim sayısı olarak ifade edilir. Bir olayın, hareketin belli bir zaman aralığında düzenli olarak tekrar etmesi ile oluşan frekansın ölçülebilmesi için bazı faktörlere ihtiyaç duyulur. Frekansı ölçebilmek için öncelikle eşit zaman aralıklarında tekrarlanan hareketler hesaplanmaktadır. Bir diğer ifade ile frekans bir hareketin birim zamandaki tekrar sayısı şeklinde tanımlanabilir. Frekans ölçümü için gereken hareketin tekrarlandığı zaman aralığı periyod olarak adlandırılır. Periyodlar da frekans ölçüm işlemlerinde ihtiyaç duyulan kavramlar arasında yer alır.
Dijital multimetrenizin kadranında bir frekans ayarı (Hz simgesi) bulunuyorsa ölçüm için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
İlk olarak kadranı Hz konumuna döndürerek işleme başlayabilirsiniz. Bazı ölçüm cihazlarında frekans ölçümü için manuel müdahale gerekebilir. Buna göre, frekans ölçümünde bir düğmeye basılarak ve döner anahtar AC veya DC konumuna getirilerek ikincil bir işlev aracılığıyla gerekli değerler girilir.
Bu aşamadan sonra siyah test ucunu COM fişine takarak işleme devam edebilirsiniz. Ardından kırmızı ucu V fişine takarak işleme devam edin. Bitirdiğinizde ise uçları ters sırayla çıkarmanız gerekir. Yani önce kırmızı ardından siyah uçları çıkarın. Artık ekrandaki ölçümü okuyarak değerin sağ tarafından Hz kısaltmasını görebilirsiniz. Bu sayede frekans ölçümünü kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Frekans Çeşitleri Nelerdir?
Frekans genel anlamda birçok farklı konu ile alakalı olan bir terimdir. Bu noktada frekanslar farklı çeşitlerinde beraberinde getirir. Günlük hayatta geniş yer kaplayan frekans çeşitlerini ve özelliklerini aşağıda görebilirsiniz.
Radyo Frekansı: Elektromanyetik dalgalar olarak bilinen radyo frekansı günlük hayatta en çok karşınıza çıkan çeşittir. Radyo frekansı özellikle iletişim teknolojisi içerisinde kullanılan ve kablosuz sinyallerin takip edildiği bir frekans çeşidi olarak bilinir. Radyo frekansı en basit ifadeyle 30 ile 300 kHz arasındadır.
Işık Frekansı: Işığın rengini ifade ettiği için frekans çeşidi bu şekilde adlandırılmıştır. Işık spektrumuna bağlı olarak ışığın rengi ile ilgili farklı ifadeler söz konusu olabilir. Buna göre yüksek spektrum ışık frekansı mavi, düşük spektrum ışık frekansı ise kırmızı olarak adlandırılır.
Ses Frekansı: En basit anlatımla ses frekansı saniye içerisinde basınç değişimini ifade eden bir çeşittir. İnsan sesi 15 HZ ile 20 kHz arasındaki ses dalgalarını işitebilecek kapasiteye sahiptir. Ses frekansının ölçümünde desibel (Db) kullanılır.