Frekans, titreşim sayısı olarak ifade edilen bir kavram şeklinde tanımlanabilir. Bir hareketin belli bir zaman aralığında düzenli olarak tekrar etmesi anlamına gelen frekans belli işlemlerden geçerek ölçülebilir. Bu noktada frekans ölçümü için belli aşamaların desteğine ihtiyaç duyulur. Oluşan frekansın ölçülebilmesi için bazı faktörlere ihtiyaç duyulur.
Frekans eşit zaman aralıklarında tekrarlanan hareketler doğrultusunda tespit edilebilir ve ölçülebilir. Bu nedenle frekans bir hareketin birim zamandaki tekrar sayısı olarak ifade edilir. Periyod olarak adlandırılan, gerçekleşen hareketin tekrarlandığı zaman aralığı anlamına gelen bu kavram sayesinde frekans ölçülebilir bir hal almaktadır.
Birçok alanda karşınıza çıkan frekans kavramı bazı sektörler için büyük önem taşır. Özellikle istatistik ve ölçümleme konusunda frekansın ölçümü ve diğer detaylar geniş yer kaplar. İletişim telekomünikasyonu ve basınç değişimi konusunda yapılan çalışmalarda frekans değişimleri ve ölçümlerine sıklıkla ihtiyaç duyulur.
Ölçümleme ve diğer sektörlere ek olarak istatistiki açıdan da frekansın ölçümü ve değerlendirilmesi son derece önemlidir. Elde edilen frekans ölçüm verileri sayesinde yapılacak çalışmaların çok daha sağlıklı verilerle işlenmesi sağlanır. Günümüzde dijital multimetre kullanılarak elde edilen frekans ölçümleri daha fazladır. Pratik ve doğru sonuçlar sunan frekans ölçüm yöntemleri farklı modları beraberinde getirir.
Frekans çeşitleri ve özellikleri hakkındaki detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Radyo Frekansı: Elektromanyetik dalgalar şeklinde ifade edilen radyo frekansı gün içinde sıklıkla duyduğunuz çeşitlerin başında gelir. Radyo frekansı özellikle iletişim teknolojisi içerisinde geniş bir yer kaplar. Kablosuz sinyallerin takip edildiği bir frekans çeşidi olan radyo frekansı en basit ifadeyle 30 ile 300 kHz arasında yer almaktadır.
Işık Frekansı: Işığın rengini ifade eden ışık frekansı bu özelliğiyle böyle bir adlandırma almıştır. Işık spektrumuna bağlı olarak ışık frekansı ile ilgili detaylar değişiklik gösterebilir. Bu noktada ışığın rengi frekans üzerinde etkin bir rol oynar. Sonuç olarak yüksek spektrum ışık frekansı mavi renkte görünür. Düşük spektrumda ise ışık frekansı kırmızı olarak görünür.
Ses Frekansı: Ses frekansı saniye içerisinde basınç değişimini ifade eden frekans türü olarak tanımlanabilir. İnsan sesi 15 Hz ile 20 kHz arasındaki ses dalgalarını işitebilecek kapasiteye sahip olduğu için belli bir aralıkta yer alır. Bu noktada ses frekansının ifade etmek için desibel (Db) kavramı kullanılır.