Anakart (Mainboard, Motherboard) birçok bilgisayar kullanıcısının ürün seçimlerinde dikkat ettiği detaylar arasında yer alır. Temel olarak anakart bir bilgisayarın tüm donanımlarını üzerinde bulunduran devre kartı şeklinde ifade edilebilir. Bilgisayara ait pek çok donanımı üzerinde barındıran anakart, yonga setlerden meydana gelmektedir.
Yapı olarak anakartlar bilgisayarların tüm donanımlarını üzerinde bulunduran yeşil renkli bir levha şeklinde tanımlanabilir. Anakartlar standart olarak üzerinde bellek (RAM), ekran kartı yuvası, işlemci yuvası, genişleme yuvaları, BIOS ve diğer kartlar için genişleme yuvaları bulundurmaktadır. Anakart genel olarak bir bilgisayarın en kritik donanımları arasında değerlendirilir.
Birçok bilgisayar kullanıcısı önem arz eden anakartın modeli ile ilgili detayları merak eder. Anakart modelini öğrenmek için sistemi sökmeniz gerekmez. Dizüstü veya masaüstü bilgisayar üzerinden anakart modelini öğrenmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
CPU-Z ile Anakart Modeli Öğrenme
Anakart modelini öğrenmek için CPU-Z programını kullanabilirsiniz. CPU-Z bilgisayara ait tüm bilgileri ayrıntılı bir biçimde öğrenmenizi kolaylaştırır. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Bu işlem için öncelikle CPU-Z programını bilgisayarınıza indirerek ilk adımı atabilirsiniz.
İndirdikten programın kurulumunu tamamlayabilirsiniz.
Programı kurup çalıştırdığınızda ilk olarak Mainboard bölümünü açın.
Bu menüden cihazınızın anakartı ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Komut İstemi ile Anakart Modeli Öğrenme
Komut istemi ile anakart modelini öğrenmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Bu işlem için Windows+R tuşuna basarak çalıştır deyin.
Karşınıza çıkan pencereye cmd yazarak aramaya basın.
Buradan komut istemi ekranı açılacaktır. Karşınıza çıkan kısma wmic csproduct get name,identifyingnumber,uuid yazarak aratın.
Artık açılan ekrandan anakart bilgilerini görebilirsiniz.
Windows+R Kombinasyonu ile Öğrenme
Windows+ R tuşunu kullanarak anakart modelini ve daha pek çok bilgiyi kolayca öğrenebilirsiniz.
Bu işlem için Windows+R tuşuna birlikte basarak ilk adımı atabilirsiniz. Ardından açılan pencereye dxdiag komutunu yazın. Bu aşamadan sonra Enter tuşuna tıklayın.
Arama işleminden sonra açılan pencerede bilgisayarın sahip olduğu tüm sistem verilerini görebilirsiniz.
Bilgisayarınızın adı, işletim sistemi, dili, anakart sistem üreticisi (marka) ve anakart sistem modeli burada yer almaktadır.
Bunun yanı sıra BIOS, işlemci, RAM, disk belleği dosyası ve DirectX sürümü gibi bilgilere de ulaşabilirsiniz. İkinci el server ve ikinci el sunucu alırken bu bilgiler, cihazın performansını ve uyumluluğunu değerlendirmek için önemlidir.