Anakart (Mainboard, Motherboard) en temel anlamı ile bir bilgisayarın tüm donanımlarını üzerinde bulunduran bir çeşit devre kartı olarak tanımlanabilir. Bilgisayara ait donanımları üzerinde barındıran bu sistem aynı zamanda cihaz üzerindeki iletişimi de gerçekleştirir. Cihazınızda yer alan anakartın üzerinde birçok yonga seti görebilirsiniz. Söz konusu yonga setleri sayesinde bilgisayarlara ait pek çok özellik bir arada sunulmuş olur.
Anakart yapı olarak bilgisayarların tüm donanımlarını üzerinde bulunduran ve koyu yeşil rengi ile dikkat çeken bir parçadır. Bir çeşit levhaya benzeyen anakartın üzerinde bellek (RAM), ekran kartı yuvası, işlemci yuvası, genişleme yuvaları, BIOS, diğer kartlar için genişleme yuvaları ve diğer yardımcı ekipmanlar yer alır. Geniş bir sistemi üzerinde bulunduran anakart her bilgisayar için önem arz eden parçaların başında gelir.
Bilgisayarların en kritik donanımlarından biri olarak karşınıza çıkan anakart ile ilgili en merak edilen detayların başında model yer alır. Genel olarak birçok kullanıcı anakart modeline ulaşmak için cihazı sökmek gerektiğini düşünür. Ancak anakart modelini sistemi sökmeden de öğrenebilirsiniz.
Dizüstü ya da masaüstü bilgisayar üzerinden anakart modeline ulaşmak için aşağıdaki yöntemlerden birini deneyebilirsiniz.
CPU-Z ile Anakart Modeli Öğrenme
CPU-Z programı ile anakart modelini kolayca öğrenebilirsiniz. CPU-Z programını kullanarak bilgisayara ait tüm bilgileri öğrenmeniz mümkündür. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
İlk olarak CPU-Z programını bilgisayarınıza indirerek işleme başlayın. Ardından kurulumu tamamlayarak işleme devam edin. CPU- Z programını kurduktan sonra çalıştırarak Mainboard bölümünü açın. Buradan anakartla ilgili merak ettiğiniz tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.
Komut İstemi ile Anakart Modeli Öğrenme
Komut istemi ile anakart modeli öğrenme yönteminde DOS komutu kullanılır. Bunun için Windows+R tuşuna basarak çalıştır ekranını açabilirsiniz. Açılan pencereye cmd yazarak aratmayı deneyin.
Bu aşamadan sonra komut istemi ekranı açılacaktır. Buraya wmic csproduct get name,identifyingnumber,uuid yazarak aratma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Artık açılan ekranda anakart bilgilerini görebilirsiniz.
Windows+R Kombinasyonu ile Öğrenme
Bu yöntemde Windows+R tuşuna birlikte bastıktan sonra açılan pencereye dxdiag yazarak ardından enter tuşuna basabilirsiniz. Karşınıza çıkan pencerede bilgisayarın sahip olduğu tüm sistem verileri yer alacaktır. Buradan ilgili bilgisayarın adı, işletim sistemi, dili, anakart sistem üreticisi (marka), anakart sistem modeli, BIOS, işlemci, RAM, disk belleği dosyası ve DirectX sürümü gibi birçok bilgiye erişebilirsiniz.