Ağ bağlantılı depolama İngilizce adıyla network attached storage yani kısaca NAS, standart bir Ethernet bağlantısıyla dosya paylaşımına bağlı olarak depolama imkanı sunan, yerel ağ içerisinde çalışan dosya depolama işlemi yapan bir cihazdır.
NAS cihazlarının bir klavyesi ya da bir ekranı bulunmamaktadır. Yalnızca tarayıcı temelli program sayesinde yönetilebilmektedir. Local Area Network (LAN) içerisinde her bir NAS aslında bir ağ noktasını kapsamaktadır ve kendi IP adreslerine sahiplerdir.
Ağ bağlantılı depolamanın en önemli yararı, bir ağ üzerindeki birden fazla kullanıcının eş zamanlı olarak bir dosyaya erişimlerinin sağlanmasıdır. NAS sisteminden önce birçok şirket belki de yüzlerce hatta ve hatta binlerce ayrı dosya serverları vardı. Bu serverların her biri farklı farklı düzenlemelere sahip bir şekilde farklı yerlerde bulunuyor ve saklanıyordu. Günümüz şartları göz önüne alındığında daha fazla dosya kapasitesine ihtiyaç duyulmasından kaynaklı olarak, NAS uygulamaları daha geniş disklere sahip olacak biçimde genişletilip bu uygulamaları ayrıca kümelerle birlikte dikey ya da yatay ölçeklendirme yapılması mümkün kılınmıştır.
Birçok NAS üreticisi bulut depolama sistem sağlayıcılarıyla ortaklaşa bir çalışma ile müşterilere dosyalarını yedekleyebilecekleri ekstra disk alanı sağlamaktadırlar.
NAS Hangi Bölümleri Kullanılır?
Ev ortamlarında kullanılan NAS’lar genellikle otomatik yedekleme, görüntü, video, ses kaydı gibi medya dosyalarının depolanması amacıyla kullanılmaktadır. NAS’lar birçok akıllı evde, ev bileşenleri arasında bulunan akıllı TV’ler, güvenlik sitemleri ve diğer internet gereçleri (internet of things – IoT) depolanması maksadıyla kullanılmaktadır.
Firmaların, şirketlerin, kurumların ortamlarında kullanılan NAS’lar genellikle NAS dizin arşivleme işlemlerinde bir yedekleme noktası veya ekstrem bir durum yaşandığı takdirde kurtarma işlemleri için kullanılmaktadır. Eğer NAS cihazının server modu var ise e-postada çoklu medyaya, veri tabanından küçük işyerleri için tarayıcı server’a kadar geniş çaplı görev, işlem yapabilmektedir.
Bazı yüksek kaliteli NAS ürünleriyse RAID’i desteklemek için yeterli alana sahip olabilmektedir. RAID çok fazla hard diski tek bir mantıksal birime dönüştürebildiği için çok daha iyi performans süresi, yüksek ve hatta ihtiyaç fazlası erişilebilirlik sağlayan depolama teknolojisidir.