Tarayıcı içerisinde CCD optik algılayıcı, yansıyan ışığı CCD üzerine toplayan lens, yansıyan ışığı CCD üzerine taşıyan aynalar ve bu sistemi yatay düzlemde ileri-geri hareket ettiren adım motorları yer alır.
Tarayıcı (Scanner) Türleri Nelerdir?
Tarayıcılarda birçok çeşit bulmak mümkündür. İşlevsel yazıcı türlerinde bütünleşik olarak yer alan tarayıcılar, yalnızca tarayıcı özelliği bulunan ve genel olarak A4 boyutundaki kağıtları tararken tercih edilen tarayıcılar (flatbed) ve küçük boyutlardaki belgelerde tarama işlemini yapabileceği el tarayıcıları bulunmaktadır.
El Tarayıcıları
Küçük olan fotoğraf ve yazıları hızlı bir şekilde tarayan tarayıcı türleridir. Normal tarayıcılardan daha küçük ve ucuz olan bu tarayıcı türü elde taşınabilmektedir. Bu nedenle, kullanımı oldukça kolaydır.
Düz Yataklı Tarayıcılar
Düz yataklı tarayıcı türü fotokopi makinesiyle benzerlik gösterir. Taranacak olan belge tarayıcının cam yüzeyine yerleştirilir.
Tamburlu Tarayıcılar
Tamburlu tarayıcı türleri oldukça gelişmiştir. Masaüstü yayıncılıkta ve modern baskı sistemlerinde tercih edilir. Genellikle gazetelerin, dergilerin, broşürlerin resimlerinin hazırlanmasında yaygın biçimde kullanılır.
Bu tarayıcı türünün adı, üstüne montelenen ve yazılı dokümanı aktarmaya yarayan şeffaf akrilik silindirden gelir. Tamburlu tarayıcı türünün belirgin özelliklerinden biri, aralık boyutunu ve taradığı belge örneğinin boyutunu kontrol kabiliyetidir.
Diğer Tarayıcı Çeşitleri;
- Film tarayıcıları (dia ve negatifleri sayısallaştırmak için)
- Çoklu belge tarayıcıları (ADF)
- Tekli sayfa beslemeli tarayıcılar (Sheetfeed)
- Planeter tarayıcı (kitap tarama amaçlı)
- Robotik tarayıcılar (kitap tarama amaçlı)