Anakart, bilgisayarda ilk ve en önemli baskılı devre kartıdır. Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayabilen elektronik bir devredir. Fiberglas adı verilen sert plastikten yapılmış, genellikle koyu yeşil karttır.
Teknolojinin gelişmesi ile anakartların yapısı ve işlevi de değişmiştir. Çeşitli anakartlar da birlikte geliştirilmiştir. Standart bir anakart üzerinde bulunan minimum bileşenler ve donanımlar; İşlemci, Yonga Seti, RAM, Ses Kartı, Ekran Kartı, Ethernet Kartı, Bios, Kart Slotları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra klavye ve farenin takılabileceği PS/2 bağlantıları da anakart üzerine entegre edilmiştir.
Anakart Nasıl Çalışır?
Anakartların temel görevi, üzerinde olan birimler ile genişletme yuvalarına takılacak birimler arasında veri akışı sağlamaktır. Anakartlar özellikle son dönemde Pentium işlemcilerin piyasada yer almalarıyla birlikte büyük bir değişikliğe uğramıştır. Anakart üzerindeki tüm birimlerin yonga seti adı verilen entegre devrelere bağlı olduğu gözlenir. Yonga seti anakartın beyni olarak tanımlanır. Bu entegreler, tüm sistemin uyumlu çalışmasını sağlar. Anakart bileşenleri, veri taşıyıcı yol (BUS) adı verilen iletken hatlarla veya doğrudan yonga setine bağlıdır. Yonga setlerine veri aktarılırken, veri üzerinde düzenleme yapılacaksa veya veri bir sıra şeklinde alınacaksa ara yüz kontrol birimleri kullanılır. Anakart üzerindeki iki temel yonga seti, farklı birimlerin çalışmasını kontrol eder.
Hard disk üzerinde işlenen bir veri, işlemci vasıtasıyla işlenirken ya da işlemci üzerinde bir veri ekran ya da ses kartı üzerinde işlenirken anakart üzerinde bulunan bu entegreler sayesinde veri transferi gerçekleştirilmektedir.